Kyckling-benbuljong i Crockpot Express (paleo, aip, lchf)

Vi brukar göra benbuljong då och då och antingen dricka en kopp som det är eller göra en god soppa av det. Benbuljong ska ju vara så otroligt bra för kroppen och man känner verkligen att man mår bra av det, lederna blir mjukare och huden blir lenare. De ska dessutom också vara en bra källa till kalcium 👍

För ett tag sedan skaffade vi oss en crockpot express.
Vi skaffade den för att spara tid i köket och de har vi verkligen gjort. Vi använder den flera gånger i veckan. Nu har vi kommit på att man kan koka benbuljong mycket snabbare med den här också. Förut har vi kokat benbuljong i 12-24 timmar, i en slow cocker. Men med en crockpot-express tar det bara 3 timmar. Om den är lika nyttig kan vi inte helt säkert svara på men när den här buljongen stått i kylen i några timmar så ser den likadan ut (lika geléaktig) som när man kokat den i 12 timmar i en slow cocker.

Den här kyckling-benbuljongen är gjort av 1 kg kycklingskrov. Oftast behövs det kycklingskrov från 3 hela kycklingar för att få ihop 1 kg.

Recept på hel kyckling i crockpot express hittar du HÄR. Vi brukar göra enligt detta recept men korta ned tiden till 15 minuter. Vi gjorde första gången på 30 minuter och då blev kycklingen lite torr.

Recept på kycklingsoppa

Kyckling-benbuljong

Portioner 2 liter

Ingredienser

 • 1 kg ekologisk kycklingskrov av 2-3 hela kycklingar
 • 2 liter vatten
 • 2 tsk äppelcidervinäger
 • 2 st morötter
 • 1 st lök
 • 5 stora vitlöksklyftor
 • 10 st vitpepparkorn
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 tsk torkad basilika
 • 1,5 tsk havssalt

Instruktioner

 1. Dela kycklingskrovet i lite mindre delar. 

 2. Hacka morötter, lök och vitlök i mindre delar.

 3. Lägg ned alla ingredienser utom vattnet i crock-poten med grönsakerna i botten. Fyll på med vattnet sist, justera mängden vatten så att du inte fyller crock-poten mer än till maxlinjen. 

 4. Stäng locket och sätt ventilen i stängt läge. 

 5. Tryck sedan på manual och hög effekt, ställ in tiden på 2 timmar. Öka tiden med en timme när det gått minst en timme så att buljongen får koka 3 timmar. (Det går bara att ställa in den på max 2 timmar i taget.)

 6. Sila buljongen och förvara i burkar med lock i kylen upp till 3 dagar eller i frysen upp till 2-3 månader. 

Kyckling-benbuljongen är sockerfri och utan tillsatser.

Njut & må gott 💛

2 Kommentarer on “Kyckling-benbuljong i Crockpot Express (paleo, aip, lchf)

 1. Kanske en konstig fråga men ska kycklingskroven vara råa eller kan de komma från en gång tillagad kyckling? Aldrig gjort detta förut men råkar ha en Slowcooker så väldigt sugen att prova.

  1. Inga frågor är konstiga 🙂
   Vi köper hela kycklingar, tillagar och tar sedan bort allt kött och använder skroven till buljongen. Men om man vill så kan man lika gärna använda råa kycklingskrov 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg